در نشست اخیر معاونت طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست نیز حسن اکبری – معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست – به این نکته اشاره کرده و گفته بود: تعدادی کمیته با عنوان کمیته پیگیری و مدیریت و کنترل چرای دام تشکیل شده است که وظیفه یگان حفاظت، پیگیری مسئله حفاظت در منطقه توران و وظیفه کمیته پایش نیز رسیدگی به تقویت فیزیکی توران و میاندشت است.
اینکه چه زمانی دام وارد و چه زمانی خارج شود، با چه تعداد دامی با توجه به تولید علوفه وارد مرتعهای کشور شود و چه مدت از این مرتع استفاده کند.
هنگامی که درختان از بین میروند، زمین فاقد ریشه گیاهان (عامل جلوگیری از جارو شدن خاک) در معرض باد و باران قرار میگیرد.
علیرضا رحمتی، معاون مدیرکل و رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران با اشاره به تبعات چرای بیرویه دام در البرز مرکزی، اظهار کرد: فرسایشپذیری بالای خاک از جمله پیامدهای چرای بیرویه دام است.
عواملی مانند فعالیتهای بی رویه کشاورزی و چرای بیش از حد دامها و همچنین عوامل طبیعی مانند باد میتوانند باعث فرسایش خاک شوند.
اسماعیل کهرم؛ کارشناس محیط زیست و بومشناس در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به نابودی مراتع در پی ازدیاد سه تا چهار برابری چرای دام در کشور، گفت: این میزان دام موجود سبب نابودی پوشش گیاهی در مراتع، رشد بیابانزایی و افزایش ریزگردهای داخلی میشود.
معمولاً رواناب باران بر مواد سبکتر مانند سیلت، مواد آلی و ذرات ماسه ریزتر تأثیر میگذارد، اما در بارندگیهای شدید، این میتواند شامل اجزای مواد بزرگتر نیز باشد.
ثبت نظر و امتیاز قبلا با این مشاور جلسه داشته اید؟ نظر خود را ثبت کنید
زاگرس یکی از اقلیمهای با ارزش و مهم زیستمحیطی کشور است که با تخریبهای گستردهای در سالهای اخیر روبرو بوده است. از جمله این عوامل میتوان به وجود ۳۶ میلیون دام در منطقه اشاره کرد. هادی کیادلیری – رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه آزاد – درباره این موضوع میگوید: تنها وجود ۱۶ میلیون دام در این منطقه مجاز است و وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری حتماً برای حل این مشکل باید برنامه ریزی کنند.
وقتی افراد، حیوانات یا ماشینها روی خاک حرکت میکنند، آن را فشار میدهند و خاک را به یک لایه متراکم فشرده میکنند. از آنجایی که فضای کمتری بین ذرات خاک در خاک فشرده وجود دارد، آب به سختی تخلیه میشود و در عوض خاک را روی سطح پایین میبرد. به جای زیر پا گذاشتن خاک، مخصوصاً زمانی که خیس است، روی سنگفرشها یا مسیرهای پاک شده راه بروید.
فرسایش از دست دادن خاک است. با فرسایش read more خاک، مواد مغذی آن از دست میرود، رودخانهها با خاک مسدود میشوند و در نهایت منطقه را به بیابان تبدیل میکند.
متخصص داخلی - فوق تخصص بیماری های کلیه بزرگسالان ، نفرولوژی بزرگسالان
ترحم بهزاد میگوید: زمان ورود و خروج دام، ظرفیت دام و مدت استفاده از مرتع سه موضوع مهم در بحث مدیریت چرا است.
این پدیدهها به صورت متوالی یکی پس از دیگری اتفاق میافتد.